Dnes je 22.oktobra 2024, meniny má Sergej

  • Ľudia
  • 0
  • 18. júna 2024, 11:19
  • 3 m, 7 s

Christopher Wren: Angličan, ktorý zachránil Katedrálu sv. Pavla

Sir Christopher Wren (1632-1723) bol slávny anglický architekt, astronóm a matematik, považovaný za jedného z najvýznamnejších architektov v histórii Anglicka. Jeho najslávnejším dielom je bezpochyb Katedrála sv. Pavla v Londýne, ktorú navrhol a postavil po Veľkom požiari v roku 1666.

Wren pred Veľkým požiarom

Christopher Wren sa narodil v roku 1632 do rodiny duchovného. Už od mladého veku prejavoval talent pre matematiku a študoval na Oxfordskej univerzite, kde sa venoval astronómii a fyzike. Po štúdiu pôsobil ako profesor astronómie na Gresham College v Londýne a venoval sa aj výskumu v oblasti optiky a mechaniky.

Veľký požiar a zničenie Katedrály sv. Pavla

V roku 1666 zasiahla Londýn katastrofálna udalosť – Veľký požiar. Počas troch dní oheň zničil veľkú časť mesta, vrátane pôvodnej Katedrály sv. Pavla, ktorá stála na tomto mieste od 7. storočia. Wren, ktorý bol v tom čase svedkom zničenia sa okamžite zapojil do prác na obnove mesta a ponúkol svoje služby na návrh novej katedrály.

Wren a nová Katedrála sv. Pavla:

Kráľ Karol II. Wrenovi poveril úlohu navrhnúť a postaviť novú Katedrálu sv. Pavla. Wren sa tejto úlohy chopil s veľkým nadšením a venoval jej takmer 40 rokov svojho života. Jeho návrh bol ambiciózny a inovatívny, inšpirovaný renesančnou a barokovou architektúrou. Stavba katedrály sa začala v roku 1675 a trvala až do roku 1710.

Wren sa počas stavby katedrály musel vysporiadať s mnohými výzvami, vrátane nedostatku financií, technických problémov a politických intríg. Napriek týmto prekážkam dokázal úspešne dokončiť projekt a Katedrála sv. Pavla sa stala ikonickou dominantou Londýna a symbolom jeho obnovy po Veľkom požiari.

Dedičstvo Christophera Wrena

Christopher Wren zomrel v roku 1723 a bol pochovaný v krypte Katedrály sv. Pavla. Jeho dielo malo hlboký vplyv na architektúru v Anglicku a na celom svete. Okrem Katedrály sv. Pavla navrhol aj mnoho ďalších významných budov v Londýne, ako napríklad St Paul’s Churchyard, Monument a Royal Observatory Greenwich. Wren je dodnes považovaný za jedného z najvýznamnejších architektov v histórii a jeho dielo je trvalým odkazom na jeho talent, kreativitu a odhodlanie.

Bol výnimočný človek, ktorý zohral kľúčovú úlohu pri obnove Londýna po Veľkom požiari. Jeho návrh a realizácia Katedrály sv. Pavla ho navždy zapísali do histórie ako jedného z najvýznamnejších architektov sveta. Wrenove dielo je inšpiráciou pre architektov a umelcov a jeho odkaz žije v kráse a majestátnosti Katedrály sv.Pavla, ktorá dodnes dominuje panoráme Londýna.

noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie