Dnes je 22.oktobra 2024, meniny má Sergej

Ako získať dotácie na solárne panely na Slovensku

V súčasnej dobe je využívanie obnoviteľných zdrojov energie, ako sú solárne panely, čoraz populárnejšie. Okrem zníženia nákladov na energie a prínosu pre životné prostredie, môžu slovenskí občania využiť rôzne dotácie na inštaláciu solárnych panelov. V tomto článku sa dozviete, aké sú možnosti dotácií na Slovensku, ako postupovať pri ich získaní a aké dokumenty budete potrebovať.

Prečo investovať do solárnych panelov

Solárne panely ponúkajú množstvo výhod, ktoré zahŕňajú:

  • Úspora nákladov: Solárne panely môžu znížiť vaše účty za elektrinu až o 50 % a v niektorých prípadoch aj viac.
  • Ekologický prínos: Využívaním solárnej energie znižujete svoju uhlíkovú stopu a prispievate k ochrane životného prostredia.
  • Zhodnotenie nehnuteľnosti: Domy so solárnymi panelmi majú často vyššiu trhovú hodnotu.

Typy dotácií na solárne panely

Na Slovensku existuje niekoľko typov dotácií a finančných príspevkov, ktoré sú k dispozícii pre domácnosti a podnikateľov, ktorí majú záujem o inštaláciu solárnych panelov. Medzi najznámejšie patrí:

  • Dotácie z programu Zelená domácnostiam: Tento program je zameraný na podporu inštalácie obnoviteľných zdrojov energie v domácnostiach. Môžete získať dotáciu na inštaláciu solárnych panelov na ohrev vody alebo na výrobu elektrickej energie.
  • Príspevky zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB): Tento fond ponúka financovanie na obnovu a modernizáciu existujúcich budov, vrátane inštalácie solárnych panelov.
  • Finančné príspevky z EÚ: V rámci rôznych programov financovania obnoviteľných zdrojov energie môže byť možné získať príspevky z fondov EÚ, ktoré sú určené na podporu ekologických projektov.

Zistite si, aké dotácie sú dostupné

Na začiatok je dôležité preskúmať, aké dotácie a príspevky sú momentálne dostupné. Informácie nájdete na webovej stránke Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky alebo na stránkach agentúr, ktoré spravujú programy dotácií, ako je napríklad Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA).

Pripravte potrebné dokumenty

Pri podávaní žiadosti o dotáciu budete potrebovať niekoľko dokumentov, medzi ktoré patrí:

  • Doklad o vlastníctve nehnuteľnosti (napr. kúpna zmluva)
  • Projektová dokumentácia a technické špecifikácie plánovaných solárnych panelov
  • Fotodokumentácia miesta inštalácie

Podanie žiadosti a schválenie

Po príprave všetkých potrebných dokumentov môžete podať žiadosť o dotáciu. To sa zvyčajne robí online prostredníctvom webovej stránky SIEA alebo iného zodpovedného orgánu. Uistite sa, že ste dodržali všetky formálne náležitosti a predložili potrebné doklady.

Po podaní žiadosti sa vám dostane potvrdenia o jej prijatí a následne budete informovaní o rozhodnutí. Schválenie žiadosti môže trvať niekoľko týždňov, preto je dôležité byť trpezlivý.

Inštalácia a vyplatenie dotácie

Po schválení dotácie môžete pristúpiť k inštalácii solárnych panelov. Po dokončení inštalácie a odovzdaní potrebných dokumentov, ako sú faktúry a potvrdenia o prevzatí diela, bude dotácia vyplatená.

Získajte výhody z dotácií a investujte do solárnych panelov!

Získanie dotácie na solárne panely na Slovensku je proces, ktorý si vyžaduje určitú prípravu a orientáciu v dostupných programoch. Avšak, ak si pripravíte všetky potrebné dokumenty a dodržíte stanovené postupy, môžete sa tešiť na podporu, ktorá vám pomôže zrealizovať vašu investíciu do obnoviteľných zdrojov energie. S využitím dotácií môžete efektívne znížiť náklady na inštaláciu solárnych panelov a prispieť k ochrane životného prostredia.

Pre viac informácií o dotáciách a možnostiach financovania navštívte: Slovenskú inovačnú a energetickú agentúru.

noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie