Dnes je 22.oktobra 2024, meniny má Sergej

  • Blog
  • 0
  • 24. septembra 2024, 08:54
  • 6 m, 43 s

Najlacnejšie bývanie na svete? V týchto mestách sa oplatí žiť!

Žiť spokojný život si nie vždy vyžaduje veľký rozpočet. V skutočnosti je po celom svete veľa úžasných miest, kde si môžete užiť vysoký životný štandard za menej peňazí. Pozrite si krajiny a ich mesačné životné náklady zahŕňajúce položky ako ubytovanie, stravu, dopravu, zdravotnú starostlivosť či výdavky na zábavu, vzdelanie, oblečenie a energie. Pomôže vám to v rozhodnutí, kam vycestovať za ,,kvalitou za rozumnú cenu“. 

Najviac najlacnejších miest na život hľadajte v Ázii

Nepál: Pokhara

Najnižšie životné náklady na svete spomedzi miest s dobrou kvalitou života je Pokhara v Nepále.

So všetkými výdavkami na stravu, ubytovanie, energie atď. vás život v tomto meste vyjde len cca. 470 USD mesačne.

Malajzia: Kuala Lumpur a Penang

Malajzia má čo ponúknuť. Najobľúbenejšie miesta na pobyt sú Kuala Lumpur a Penang, kde nájdete veľa lacných možností ubytovania, spoľahlivú verejnú dopravu, množstvo barov a reštauráciískvelý nočný život. Navyše z Malajzie sa ľahko a lacno dostanete aj do iných krajín juhovýchodnej Ázieletecká spoločnosť AirAsia má vždy skvelé ponuky, cena leteniek sa pohybuje od 10 do 20 USD.

Životné náklady tu stoja jednotlivca okolo 1290 USD.

Vietnam: Hanoj, Ho Chi Minh City, Da Nang, Nha Trang,

Už dlhodobo patrí na zoznam jednej z najlacnejších krajín na život. Mestá ako Hanoj, Ho Chi Minh City, Da Nang, Nha Trang, kde industriálne bývanie sa stáva veľkým trendom, nájdete aj takéto plne vybavené luxusné nové byty vo výškových budovách, za veľmi dobré ceny. Priemerná cena za jednoizbový byt v centre mesta vo Vietname je 360 USD mesačne. Vietnamské kávičkovanie a gastro vás „chytia za srdce“: šálka tradičnej vietnamskej kávy (cà phê) sa pohybuje okolo 0,70 – 1,50 USD, tradičná vietnamská polievka s ryžovými rezancami a mäsom – pho – sa v pouličných stánkoch alebo malých reštauráciách predáva za 1,50 – 3 USD, cenovo dostupné je aj iné pouličné jedlo, ktoré chutí skvelo.

S budgetom 1 320 USD si vo Vietname žijete ako králi.

Thajsko: Phuket, Bangkok, Chiang Mai

Ak chcete uniknúť tuhým zimám, okúpať sa v mori, skvele sa najesť a lacno ubytovať – vyrazte do Thajska – najmä od novembra do mája tu máte slnečné počasie garantované. Vďaka všadeprítomným trhoviskám s čerstvým prísunom rýb a zeleniny a pouličným stánkom by vás celkové náklady na jedlo vyšli max. na 200 USD, aj to by ste sa museli už ,,prežierať“, keďže napr. kuracie mäso s rezancami alebo ryžou sa dá kúpiť za 1 USD. Malý jednoizbový byt si môžete prenajať už od 60 USD na mesiac, za 300 USD už máte pekné bývanie, ktoré možno označiť za vyššiu triedu.

Thajské mesačné životné náklady sa pohybujú do 1500 USD.

Aj v Európe vie byť lacno

Bulharsko: Varna, Sofia a Plovdiv

Hoci je Sofia hlavné mesto Bulharska, oproti iným hlavným mestám Európy má veľmi lacné bývanie: väčší výber nájdete skôr cez sociálne siete ako Facebook (v miestnych skupinách prenajímajúcich byty) za oveľa lepšie ceny ako napríklad cez Airbnb. Pekné bývanie nájdete už za približne 600 USD na mesiac. V lete to v Bulharsku dosť žije: konajú sa tu festivaly, pouličné trhy a vonkajšie párty vo veľkomeste, takže viete čo-to pomíňať.

Ale aj napriek tomu si Bulharsko viete vychutnať na plno a zmestiť sa so všetkými nákladmi do 2 050 USD.

Rumunsko: Bukurešť

Toto mesto poskytuje modernú občiansku vybavenosť za zlomok ceny v porovnaní s inými európskymi hlavnými mestami, čo z neho robí atraktívnu voľbu. Jednotlivec žijúci v Rumunsku môže vyžiť s mesačnými nákladmi približne 700 – 1 200 EUR, ak býva v nájomnom byte mimo centra veľkých miest.

Grécko: Patras, Chania, Rhodes, Thessaloniki

K zaujímavým prípadom, kde jedna položka nákladov vie byť veľmi nízka, ale ostatné až tak nie, patrí destinácia Grécko. Síce V Grécku (najmä na ostrovoch) nájdete veľa vecí za super ceny, hlavné mesto Atény zďaleka nie sú najlacnejším mestom na život. Kam sa teda vybrať? V Patras, Chania, Rhodes, Thessaloniki vás priemerná jednoizbová izba bude stáť do 550 USD mesačne. Ubytovanie je tu lacné, ale všetko ostatné sa pohybuje v Grécku v priemere drahšie ako v ostatných vyššie uvedených krajinách.

Preto mesačné životné náklady sa vedia vyšplhať až na 2 600 USD.

Južná Amerika vás síce lacno ubytuje, horšie je to s bezpečnosťou

Kolumbia: Medellin, Bogota, Cartagena

Za posledných pár rokov sa Kolumbia pomaly etablovala ako turistická destinácia., ktorá sa snaží prilákať turistov a zahraničné investície aj nízkymi cenami za ubytovanie. Podobne ako iné mestá v Južnej Amerike, tu treba starostlivo vybrať štvrť na bývanie, hlavne kvôli vašej osobnej bezpečnosti – príliš lacné ubytovanie vám za to nestojí. Krásny jednoizbový byt nájdete v Kolumbii za približne 700 – 1000 USD. Medellin, kedysi známy svojimi drogovými kartelmi, sa premenil na prosperujúce mesto s príjemnou atmosférou. Nazývaný aj ,,mestom kvetov“ pre svoju sviežu zeleň, má nízke životné náklady, dobré počasie, cenovo dostupnú zdravotnú starostlivosť a prosperujúcu gastronomickú scénu. Ak máte radi dobrú párty, Kolumbia je jedným z najlacnejších miest na nočný život.

Mesačné životné náklady sa tu pohybujú okolo 1750 USD.

Cestovanie s obmedzeným rozpočtom alebo snaha o lacné presťahovanie sa, si vyžaduje dôkladné znalosti o tom, kam sa vybrať do sveta. Či už ste cestovatelia, dôchodcovia alebo jednoducho len hľadáte inšpiráciu na bývanie v zahraničí  – v týchto krajinách máte garantovanú cenovú dostupnosť a bohatý kultúrny zážitok.

noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie