Dnes je 18.oktobra 2024, meniny má Lukáš

5 rastlín, ktoré môžete sadiť aj v júni

Jún je síce už v znamení leta, no stále je ideálnym obdobím na sadenie okrasných rastlín do vašej záhrady. Mnoho druhov kvitnúcich aj listnatých rastlín totiž zvláda výsadbu aj v tomto mesiaci a prinesie vám krásu a radosť počas celého leta a jesene. V tomto článku vám predstavíme 5 okrasných rastlín, ktoré sú ideálne na sadenie v júni.

1. Begónia

Begónie sú obľúbené pre svoje bohaté a farebné kvety, ktoré kvitnú od jari do jesene. Darí sa im na slnečnom alebo polotienistom stanovišti a vyžadujú si vlhkú, ale dobre priepustnú pôdu. Begónie môžete pestovať v záhone a aj v kvetináčoch.

2. Levanduľa

Levanduľa je aromatická bylina s krásnymi fialovými kvetmi, ktorá kvitne v júni a júli. Preferuje slnečné stanovište a suchú, priepustnú pôdu. Levanduľa má široké využitie – môžete ju sušiť na čaj, používať do kozmetiky, odpudzovať mole alebo si ňou jednoducho okrášliť záhradu.

3. Astry

Astry sú nenáročné trvalky, ktoré kvitnú v rôznych farbách, od bielej a ružovej až po fialovú a modrú. Preferujú slnečné stanovište a priepustnú pôdu. Astry kvitnú od konca leta do jesene a sú ideálne do záhonov a kvetinových pásov.

4. Petúnia

Petúnie sú klasické letničky, ktoré kvitnú v rôznych farbách a tvaroch. Preferujú slnečné stanovište a vlhkú pôdu. Petúnie môžete pestovať v záhone, kvetináčoch, visiacich košoch a aj na oknách.

5. Gazánia

Gazánie, známe aj ako africké nechtíky, sú nenáročné a odolné rastliny, ktoré kvitnú v rôznych farbách, od žltej a oranžovej až po červenú a fialovú. Preferujú slnečné stanovište a suchú pôdu. Gazánie sú ideálne do skaliek a záhonov.

Tipy na sadenie okrasných rastlín v júni

  • Vyberte si rastliny vhodné pre vaše podmienky.
  • Pred sadením si dôkladne pripravte pôdu. Prekyprite ju, odstráňte burinu a pridajte kompost alebo hnojivo.
  • Zalievajte rastliny pravidelne, najmä v horúcom a suchom počasí.
  • Mulčujte pôdu okolo rastlín, aby ste udržali vlhkosť a zabránili rastu buriny.
  • Odstraňujte odkvitnuté kvety, aby ste podporili tvorbu nových kvetov.
  • Sledujte škodcov a choroby a v prípade potreby proti nim zasiahnete.

Dodržiavaním týchto tipov si môžete v júni úspešne zasadiť rôzne okrasné rastliny a tešiť sa z ich krásy počas celého leta a jesene. Vaša záhrada tak bude plná farieb a vitality.

noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie