Leto, záhrada a vôňa grilovaného mäsa – to je kombinácia, ktorej sa len ťažko odoláva. Ak ste si zaobstarali plynový gril, urobili ste krok správnym smerom. Rýchle rozohriatie, jednoduchá regulácia teploty a menej dymu robia z plynového grilu ideálneho pomocníka na rodinné grilovanie aj väčšie záhradné párty. Aby ste však z grilu vyťažili maximum, je dobré poznať niekoľko základných trikov. Tu je našich 10 praktických tipov, ako grilovať na plynovom grile ako profík.
1. Gril predhrejte – vždy!
Predhrevanie je základ úspechu. Nechajte gril bežať aspoň 10 až 15 minút na vysokom výkone predtým, než naň položíte jedlo. Rošt sa tak dostatočne rozpáli, jedlo sa nebude lepiť a vytvorí sa na ňom chutná kôrka. Navyše tým eliminujete prípadné zvyšky z predchádzajúceho grilovania.
2. Naučte sa pracovať so zónami
Plynové grily umožňujú regulovať teplotu samostatne pre každú horákovú zónu. Využite to vo svoj prospech a vytvorte si priamu (horúcu) a nepriamu (mierne teplú) zónu. Na priamej zóne prudko opekajte steaky, klobásky či zeleninu, na nepriamu zónu presuňte mäso, ktoré potrebuje dôjsť alebo sa pomaly prepiecť.
3. Zatvárajte poklop
Zatváraním poklopu počas grilovania dosiahnete rovnomernejšie prepečenie a udržíte teplo aj vlhkosť vo vnútri grilu. Navyše zabránite zbytočnému vzniku plameňov z odkvapkávajúceho tuku. Gril s poklopom funguje podobne ako teplovzdušná rúra – vyskúšajte to napríklad pri grilovaní kuracích stehien či rebierok.
4. Nepodceňujte čistenie
Čistý rošt je základ dobrého výsledku. Po každom použití nechajte gril pár minút bežať naprázdno na plný výkon, aby sa pripáleniny spálili. Následne použite oceľovú kefu a rošt jednoducho očistite. Raz za čas skontrolujte aj zbernú misku na tuk a vyprázdnite ju.
5. Kontrolujte vnútornú teplotu
Ak chcete mať istotu, že mäso je prepečené a zároveň šťavnaté, používajte vpichovací teplomer. Vnútorná teplota by mala byť:
- Kuracie mäso: 75 °C
- Bravčové mäso: 70–75 °C
- Hovädzí steak (medium): 55–60 °C
- Losos: 50–55 °C
6. Drevené lupienky pre dymovú chuť
Chýba vám vôňa z dreveného uhlia? Do plynového grilu môžete pridať údené drevené chipsy – najčastejšie z dubu, hickory, čerešne alebo jablone. Stačí ich namočiť do vody, zabaliť do alobalu s dierkami a položiť na horúci horák. Vďaka tomu získate jemný dymový nádych aj z plynového grilu.
7. Mäso nechajte oddýchnuť
Po grilovaní doprajte mäsu pár minút odpočinku pod alobalom. Šťavy sa rovnomerne rozložia, mäso bude šťavnatejšie a mäkšie. Tento krok je najmä pri väčších kusoch, ako sú steaky, nevyhnutný.
8. Neprepĺňajte rošt
Nechajte medzi kúskami mäsa a zeleniny priestor, aby mohlo cirkulovať teplo a para. Grilovanie nie je preteky – radšej grilujte v dvoch dávkach, než aby ste všetko napchali naraz. Výsledok bude lepší a gril sa vám odvďačí dlhšou životnosťou.
9. Marináda – áno, ale s rozumom
Sladké marinády (s medom, cukrom, barbecue omáčkami) sa radi pripália. Preto odporúčame natrieť mäso touto omáčkou až počas posledných 2–3 minút grilovania. Ak mäso predtým marinujete, osušte ho pred položením na rošt, aby sa nepripieklo.
10. Bezpečnosť na prvom mieste
Pred každým grilovaním skontrolujte hadicu, spojenia a úniky plynu. Gril nikdy nezapaľujte so zatvoreným poklopom. Nezabudnite na grilovacie rukavice, dlhé kliešte a dávajte pozor na deti v blízkosti grilu.
Zhrnutie – rýchly prehľad tipov:
Čo treba dodržať pri grilovaní na plynovom grile:
- Predhriať gril
- Vytvoriť si tepelné zóny
- Zatvárať poklop
- Pravidelne čistiť rošt
- Používať teplomer
- Vyskúšať údené drevo
- Nechať mäso oddýchnuť
- Nezahltiť rošt
- Marinovať rozumne
- Myslieť na bezpečnosť
Grilovanie na plynovom grile môže byť jednoduché, pohodlné a chutné zároveň. Stačí pár trikov a čoskoro si vás hostia budú pýtať ako hlavného „grilmajstra“.
Na tejto stránke nájdete ponuku kvalitných plynových grilov a pripravte sa na letnú sezónu ako profesionál!
(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy
Dostávaj najlepší obsah mailom
Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.