Dnes je 22.oktobra 2024, meniny má Sergej

Stavebný materiál v roku 2024 – aké sú prognózy vývoja cien?

Stavebný priemysel prechádza v roku 2024 turbulenciami. Rastúce ceny energií, inflácia a narušené dodávateľské reťazce ovplyvňujú ceny stavebných materiálov, čo kladie stavebné projekty pred rôzne výzvy. V tomto článku sa pozrieme na prognózy vývoja cien stavebných materiálov v roku 2024 a preskúmame faktory, ktoré ich ovplyvňujú.

Faktory ovplyvňujúce ceny stavebných materiálov

  • Rastúce ceny energií: Ceny zemného plynu a ropy, kľúčových surovín pre výrobu mnohých stavebných materiálov v roku 2024 výrazne vzrástli. To vedie k priamemu nárastu cien betónu, ocele, plastov a ďalších materiálov.
  • Inflácia: V roku 2024 dosahuje inflácia vysokú úroveň a ovplyvňuje ceny stavebných materiálov. Rastúce mzdy a náklady na dopravu a logistiku tlačia ceny materiálov nahor.
  • Narušené dodávateľské reťazce: Pandémia COVID-19 a vojna na Ukrajine narušili globálne dodávateľské reťazce, čo viedlo k nedostatku surovín a komponentov pre výrobu stavebných materiálov. To vedie k predĺženiu dodacích lehôt a k nárastu cien.

Prognózy vývoja cien stavebných materiálov v roku 2024

  • Oceľ: Očakáva sa, že ceny ocele v roku 2024 zostanú vysoké z dôvodu rastúcich cien energií a narušených dodávateľských reťazcov.
  • Betón: Ceny betónu v roku 2024 pravdepodobne mierne vzrastú v dôsledku rastúcich cien cementu a kameniva.
  • Drevo: V roku 2024 by sa mala cena dreva stabilizovať, ale stále zostane na vysokej úrovni v porovnaní s predpandemickými úrovňami.
  • Plasty: Ceny plastov v roku 2024 pravdepodobne mierne vzrastú z dôvodu rastúcich cien ropy, ktorá je kľúčovou surovinou pre výrobu plastov.

Dopad na stavebný priemysel

Rastúce ceny stavebných materiálov vedú k predraženiu stavebných projektov, čo môže mať za následok odkladanie alebo rušenie investícií. Menšie stavebné firmy môžu mať problémy s financovaním projektov a udržať si ziskovosť. Očakáva sa, že ceny nehnuteľností v roku 2024 budú rásť pomalšie ako v predchádzajúcich rokoch v dôsledku rastúcich nákladov na výstavbu.

Dopad rastu cien stavebných materiálov na dostupnosť bývania 

Rastúce ceny stavebných materiálov v roku 2024 majú značný a negatívny dopad na dostupnosť bývania, čím sa vlastné bývanie stáva pre bežných ľudí menej dostupné.

  • Zvýšenie cien nehnuteľností: Náklady na výstavbu nových domov a bytov sa zvyšujú, čo vedie k nárastu cien nehnuteľností. To sťažuje ľuďom s nízkymi a strednými príjmami kúpu domu alebo bytu. Ceny prenájmov taktiež rastú, pretože majitelia nehnuteľností prenášajú zvýšené náklady na nájomcov. To môže mať za následok, že ľudia s nízkymi príjmami budú musieť vynaložiť väčší podiel svojho príjmu na bývanie, čo im zostane menej peňazí na iné potreby.
  • Zníženie výstavby: Vysoké ceny materiálov odrádzajú developerov od začatia nových stavebných projektov, čo vedie k zníženiu ponuky bývania na trhu. To môže ďalej prispieť k rastu cien nehnuteľností a sťažiť ľuďom nájdenie cenovo dostupného bývania.
  • Zhoršenie situácie pre ľudí s nízkymi príjmami: Ľudia s nízkymi príjmami sú už aj tak neúmerne postihnutí vysokými nákladmi na bývanie a rast cien materiálov ich situáciu ešte zhoršuje. Môžu sa ocitnúť v situácii, že si nemôžu dovoliť kúpiť ani prenajať si dom, čo vedie k tomu, že sa musia presťahovať do menej dostupných oblastí s horšou infraštruktúrou.
  • Možné riešenia: Vláda by mala zvážiť zavedenie opatrení na podporu dostupného bývania, ako napríklad dotácie na hypotéky, daňové úľavy pre developerov, ktorí stavajú cenovo dostupné bývanie a reguláciu cien prenájmov. Podpora výstavby cenovo dostupného bývania prostredníctvom verejno-súkromných partnerstiev a investícií do sociálneho bývania. Investovanie do programov na podporu finančnej gramotnosti a poradenstva pre ľudí s nízkymi príjmami, aby im pomohli lepšie zvládať svoje náklady na bývanie.

Odporúčania pre stavebníkov

  • Plánujte projekty s ohľadom na možné výkyvy cien materiálov.
  • Zvážte použitie alternatívnych materiálov, ktoré sú lacnejšie.
  • Vyjednávajte s dodávateľmi o cenách.
  • Sledujte trendy na trhu so stavebnými materiálmi.

Vývoj cien stavebných materiálov v roku 2024 je neistý a bude ovplyvnený rôznymi faktormi. Očakáva sa, že ceny zostanú vysoké z dôvodu rastúcich cien energií, inflácie a narušených dodávateľských reťazcov. To bude mať dopad na stavebný priemysel a môže viesť k predraženiu stavebných projektov a k spomaleniu rastu cien nehnuteľností.

noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie