Dnes je 18.oktobra 2024, meniny má Lukáš

Top tipy, ako na tvorbu chodníka svojpomocne

Vytvorenie chodníka v záhrade môže byť zábavným a obohacujúcim DIY projektom, ktorý dodá vášmu vonkajšiemu priestoru eleganciu a funkčnosť. Či už hľadáte rustikálny chodník z kamenných dosiek, moderný chodník z betónových dlaždíc alebo útulný chodník z drevených dosiek s trochou zručnosti a kreativity to zvládnete aj sami. V tomto článku vám predstavíme top tipy, ako na to!

Plánovanie a príprava

V prvom rade si určite typ chodníka. Zvážte štýl vašej záhrady, požadovaný vzhľad chodníka a jeho funkčnosť. Dlažba je odolná a trvanlivá, kamenné dosky pôsobia rustikálne, zatiaľ čo drevené chodníky dodávajú útulnú atmosféru. Následne si namerajte a vyznačte trasu. Pomocou kolíkov a šnúry vyznačte trasu chodníka. Nezabudnite na sklon, aby voda stekala z chodníka a zabránila sa tvorbe mlák. V poslednom rade vykopte trasu. Vykopte priekopu o hĺbke cca 15-20 cm, ktorá bude o niečo širšia ako plánovaná šírka chodníka. Dno priekopy uhlaďte a zarovnajte.

Základy chodníka

Ako prvé zhutnite podklad. Dno priekopy dôkladne zhutnite pomocou vibračnej dosky alebo ručného valca. Následne nalejte štrkovú vrstvu. Na dno priekopy nasypte a zhutnite vrstvu štrku hrubú cca 5 cm. Štrk zabezpečí drenáž a stabilizáciu chodníka. Ak chcete chodník ohraničiť, položte pozdĺž jeho okrajov obrubník. Obrubník zabráni rozširovaniu chodníka a dodá mu estetický vzhľad.

Pokládka dlažby, kameňa alebo drevených dosiek

  • Dlažba: Dlaždice položte v požadovanom vzore na štrkovú vrstvu. Dbajte na rovnomerné rozostupy a kontrolujte výšku pomocou vodováhy. Medzery medzi dlaždicami vyplňte jemným pieskom a zhutnite.
  • Kameň: Kamenné dosky položte na štrkovú vrstvu a pevne ich pritlačte. Medzery medzi kameňmi vyplňte pieskom alebo maltou.
  • Drevené dosky: Drevené dosky položte na trámy alebo kovové nosníky ukotvené v zemi. Medzi doskami nechajte malé medzery pre odtok vody.

Finálne úpravy

Pozametajte chodník. Po položení dlažby, kameňa alebo drevených dosiek zameťte chodník, aby ste odstránili prebytočný materiál. Potom nasleduje doškárovanie. Škáry medzi dlaždicami, kameňmi alebo drevenými doskami vyplňte vhodnou škárovacou hmotou. Na záver je nutné dokončiť okraje. Okraje chodníka môžete upraviť pomocou kôry, trávy alebo kvetinových záhonov.

Tipy pre úspešný chodník

  • Pred výberom materiálu zvážte klimatické podmienky vo vašej oblasti.
  • Pre dlažbu a kamenný chodník používajte kvalitnú maltu určenú na exteriérové použitie.
  • Drevené dosky ošetrite ochranným náterom proti vlhkosti a hmyzu.
  • Pravidelne chodník čistite a odstraňujte burinu z jeho okolia.

Tvorba chodníka svojpomocne vám prinesie radosť z úspešne zrealizovaného projektu a dodá vašej záhrade krásny a funkčný prvok. Nebojte sa experimentovať s rôznymi materiálmi a vzormi a vytvorte si chodník, ktorý bude odrážať váš osobitý štýl.

noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie