Dnes je 18.oktobra 2024, meniny má Lukáš

Záhradný altánok si viete postaviť aj samy. Že ako?!

Postavenie malého záhradného altánku môže byť skvelým víkendovým projektom, ktorý vám prinesie oddych a relax na čerstvom vzduchu. S trochou zručnosti a dostupnými materiálmi si vytvoríte vlastnú oázu pokoja, ideálnu na grilovačky, posedenia s priateľmi alebo len na chvíľku oddychu s knihou v ruke.

Vyberte si materiál a dizajn

Pred samotnou stavbou je dôležité zvážiť materiál a dizajn altánku. Najčastejšie používanými materiálmi sú drevo, kameň a tehla. Drevo je cenovo dostupné a ľahko sa s ním pracuje, kameň dodá altánku rustikálny vzhľad a tehla mu dodá moderný nádych. Dizajn altánku by mal zodpovedať vašim preferenciám a záhradnému prostrediu. Môžete si vybrať z rôznych tvarov, ako napríklad obdĺžnik, štvorec alebo osemuholník, a pridať rôzne prvky, ako napríklad striešku, zábradlie alebo lavice na sedenie.

Aké sú potrebné materiály a náradie. Pre stavbu altánku budete potrebovať rôzne materiály, ako napríklad drevené trámy, dosky, stĺpiky, betón, skrutky, klince a farbu. Z náradia vám postačí kladivo, skrutkovač, píla, vodováha a meter.

Postup stavby

  1. Príprava: Vyberte si rovnú plochu pre váš altánok a označte obrysy jeho základov. Vykopte jamy pre stĺpiky a zabetónujte ich.
  2. Základná konštrukcia: Z drevených trámov postavte základnú konštrukciu altánku, ktorá bude slúžiť ako opora pre steny a strechu. Nezabudnite na uhlopriečky pre spevnenie konštrukcie.
  3. Steny: Namontujte steny altánku z drevených dosiek. Môžete si vybrať plné steny alebo steny s oknami pre lepšiu cirkuláciu vzduchu.
  4. Strecha: Zhotovte strechu altánku z drevených trámov a dosiek. Strechu môžete pokryť rôznymi materiálmi, ako napríklad plechom a šindľami.
  5. Dokončenie: Altánok natrite farbou podľa vášho vkusu a pridajte rôzne doplnky, ako napríklad lavice, stoly, osvetlenie alebo závesy.

Tipy pre úspešnú stavbu

  • Pred začatím stavby si vytvorte podrobný plán a nákres altánku.
  • Pracujte presne a dbajte na dodržiavanie rozmerov.
  • Použite kvalitné materiály a náradie.
  • V prípade potreby sa obráťte na skúseného kutila alebo stavebníka.
  • Nezabudnite na bezpečnostné pokyny pri práci s náradím.

Postavenie záhradného altánku vám prinesie nielen radosť z vlastnej práce, ale aj krásny a funkčný kúsok záhrady, ktorý si budete môcť užívať po mnoho rokov.

noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie